Op zoek naar een nieuwe David. Dat is geen nieuwe talentenjacht of televisieprogramma, maar een oproep van Stephan Barendse, directeur van TeenChallenge Nederland. Hij daagt jongeren uit op zoek te gaan naar hun roeping en die na te jagen. Net als David Wilkerson, een Amerikaanse predikant die in de jaren ’50 zijn plattelandsleven inruilde voor jongerenwerk in één van de gevaarlijkste wijken in de stad New York. Dat verhaal is te lezen in het bekende boek “Het Kruis in de Asfaltjungle.” Zo ontstond de ‘asfaltjunglechallenge.’ Lukas Kramer sprak hem er maandag over in Brandstof

“Wilkerson schrijft in zijn boek dat hij last had van een soort geestelijke onvrede. Hij besloot zijn televisie weg te doen om die tijd in te ruilen voor tijd met God. Dat was flink afkicken, maar bracht hem ook op het spoor van het straatleven in New York. Hij schrok van de bewogenheid die hij plotseling kreeg voor deze straatjongeren, maar dat was wel het begin van zijn avontuur, zijn challenge. Zo kwam die roeping in zijn leven.”

“Met deze campagne willen we niet allemaal kopieën van David Wilkerson maken. Daar zijn er genoeg van. Juist gewone mannen en vrouwen willen we stimuleren uit hun comfortzone te stappen en mensen te bereiken met de liefde van jezus. Dat verhaal is in deze tijd misschien nog wel belangrijker dan ooit: Dat er een God is die van ze houdt.” Hoe daagt Stephan zichzelf dan uit? “Het gaat erom, wat ik er vierentwintig uur per dag mee doe. Bijvoorbeeld als ik met mijn buurman omga. Het is niet iets dat je één keer doet. Maak ik tijd en ruimte voor God én voor mijn medemens? Eerlijk gezegd lukt mij dat niet altijd, dat is een blijvende worsteling. De uitdaging zit hem in het leren luisteren naar de Heilige Geest, op elk moment van je leven.”

Luister hier het gesprek met Stephan Barendse terug:

Afbeelding: Facebookpagina Stephan Barendse