Vakantie, voor de één een tijd van helemaal niks doen en uitrusten, terwijl het voor de ander een periode is van nieuwe dingen doen waar de rest van het jaar geen tijd voor is. Dat geldt bijvoorbeeld voor de stille tijd: waar sommigen het rustig aan doen, gaan anderen zichzelf nieuwe gewoontes aanleren. Vlak voor de zomervakantie begon, sprak Ronald Koops in De Nieuwe Morgen met internetdominee Otto Grevink van MijnKerk.nl. “Laat die rust maar even op je af komen, en kijk dan wat er op je af komt.”

“Je bent als gelovige nooit echt op vakantie, tenminste, je neemt nooit vakantie van je geloof. Mijn ritme is wel altijd anders, ik zoek ruimte. Bijvoorbeeld om dat ene boek eindelijk te lezen, of ruimte in mijn hoofd te creëren voor nieuwe dingen. Net waar je op dat moment behoefte aan hebt. Dat betekent niet kijken naar wat je leuk vindt, maar wat er op je af komt.”

“In Marcus 6:30 zegt Jezus tegen zijn discipelen: Ga nu mee naar een eenzame plaats om alleen te zijn en een tijdje uit te rusten. Dat betekent voor mij: Het is belangrijk om je vakantie niet helemaal te vullen. Gun jezelf die eenzame ruimte met jezelf, om bij jezelf te voelen: Waar sta ik nu, wat heb ik nu nodig? Nu snap ik best dat je met een gezin denkt: hoe doe ik dat? Dat zou heel klein kunnen: even dat moment dat je alleen die berg op loopt of alleen kan zwemmen.”

Luister hier het hele gesprek terug:

 Afbeelding: Unsplash.com