Door het coronavirus leven er veel zorgen over gezondheid, maar ook over de economie en of we straks onze baan nog hebben. Maar hoe verhouden die zorgen zich tot ons geloof dat we bij God onze betekenis en zekerheid mogen halen? “We denken hier het geluk te winnen”, zei Arie de Rover dinsdagochtend in Bij Jorieke. Hij ziet dat in deze tijd veel ‘afgodjes’ aan het wankelen zijn.

Maatschappelijke positie

“Zo’n beetje alles wat je als mens tastbaar wilt hebben voor je betekenis en zekerheid, bijna alles staat nu onder druk. Denk allereerst aan je gezondheid, dit aardse leven, dat kunnen we in hoge mate verafgoden. Het gevoel dat we hier al eeuwig willen leven, dat we de dood voor ons uitschuiven. Maar ook de afgoderij van allerlei bezittingen hebben, waar we onze identiteit aan ontlenen. Of je maatschappelijke positie die je hebt, die misschien wel onder druk staat.”

“En wat dacht je van religieuze afgoderij: kerkdiensten die niet door kunnen gaan. En misschien wel de meest schokkende; dat je in je intieme relaties niet meer nabij kunt zijn”, vertelt Arie de Rover bij Groot Nieuws Radio. Onder afgodjes verstaat hij ‘al het geschapenen dat aanbeden wordt in plaats van de Schepper’ (Romeinen 1).

Vertrouwen op God stellen

“Ook christenen hebben deze afgodjes. Dat zit zo in onze natuur. Het geschapene is heel tastbaar, je hebt het direct bij de hand. Je ziet het resultaat, het geeft instant geluk. Als jij je diepste vertrouwen en je zekerheid helemaal op God moet stellen, dan zie dat niet op dezelfde manier als je afgodjes. Je hebt dat niet tastbaar in de hand. Dat vraagt een geestelijke capaciteit van je. Afgodjes winnen het altijd.”

“Afgodjes geven zekerheid, maar wel zekerheid in een illusie. Dit hele aardse bestaan zoals wij het optuigen, is één grote fantasie en illusie. Maar omdat het zo tastbaar is, denken wij dat het waar is. Vanuit het perspectief van God is het een grote fantasie, het is hier een soort grote Efeteling waar we met nepmiddeltjes en Monopoly-geld denken het geluk te winnen. Maar we beseffen dat niet, omdat we hier in deze wereld geboren zijn. En met illusie kom je heel ver.”

Wankelen

“Ik vind dat veel afgodjes nog steeds niet van hun voetstuk gevallen zijn. Ze zijn hooguit een beetje omgevallen of in coma geraakt”, vertelt Arie de Rover. “Mijn zorg is wel dat we dezelfde afgoden zo snel mogelijk willen reanimeren. We worden wel even geraakt, maar we zijn al met de reanimiatie bezig. Alle digitale middelen worden ingezet, ik doe er zelf helaas ook aan mee. Moeten we nou zo snel alternatieven bedenken? Zullen we niet gewoon een tijdje stil worden, ook op het religieuze vlak?”

“We bidden heel vaak of God de omstandigheden wil terugbrengen naar hoe ze waren. Dat zag je in de financiële crisis die we een aantal jaren terug hebben gehad. Toen werd vaak gebeden of God de crisis wil oplossen. Dan hebben we vaak niet door dat we eigenlijk aan Hem vragen of hij onze afgodjes wil reanimeren. In welke crisis je ook belandt, het enige juiste gebed is alleen maar om God zelf vragen. Het echte leven speelt zich uitsluitend af in de intimiteit met God. Maar we geloven vaak heiliger in de tastbare illusie, daar gaan we ons naar gedragen.”

Het hele gesprek met Arie de Rover kun je hier terugluisteren.

Beeld: Pexels