Alles in je leven verandert als je weet wie je bent in Christus. Wilkin van de Kamp schreef het nieuwe boek ‘Live in love’ over de open armen theologie van Jezus en vertelde daar donderdag over in Brandstof bij Groot Nieuws Radio.  “Het gaat er om dat je niet alleen mag thuiskomen bij de Vader en je identiteit in Christus mag ontdekken, maar ook dat je je eigen identiteit mag omarmen en blij mag zijn met hoe God je bedoelt en gemaakt heeft.”

In Christus zijn

Jarenlang heeft Wilkin van de Kamp gezocht naar de betekenis van de uitdrukking ‘In Christus zijn’. “Het is een uitdrukking die in de Bijbel een paar honderd keer voorbij komt. Je kan het beter vertalen ‘in eenheid met Christus’. Ik ontdekte dat Jezus zich in de laatste 18 uur van zijn leven, zich zeven keer heeft eengemaakt met ons. Elke keer dat Hij voor ons bloedde, mogen we ons een maken met wat hij voor ons gedaan heeft. ”

“Zoals je Jezus nooit los kunt zien van de Vader, zo ziet de Vader jou nooit meer los in eenheid met zijn Zoon. Wat er ook gebeurt in je leven, God ziet je niet los van Jezus. Hij heeft je onvoorwaardelijk lief. We zijn nog niet perfect, we worden nooit perfect, maar zo omarmt Hij ons in Christus onze imperfecte ik. En als je dat ontdekt, dan komt er rust, dan is het goed genoeg”, vertelt Wilkin van de Kamp bij Groot Nieuws Radio.

Boetekleed

Toch kunnen we vaak ons boetekleed aantrekken. Wilkin: “Als de jongste zoon thuiskomt, dan krijgt hij het beste kleed. Als we opnieuw geboren worden, zo zegt Paulus, dan heeft God ons bekleed met Christus. Je trekt Hem als het ware aan als een nieuwe jas. God ziet eerst Jezus en dan ziet Hij mij. Omdat Jezus rein en heilig is, ziet Hij mij ook als rein en heilig. Dan ga je heel anders naar jezelf kijken: kijken hoe God in Christus naar ons kijkt.”

“Dat boetekleed moet je wel eerst uittrekken. Of de mantel van de schaamte. Of vul maar in. We moeten ons ouwe kloffie – hoe we over God en onszelf dachten – uittrekken, en de nieuwe mens aantrekken, zo zegt Paulus dat. Maar dat ben jij niet, je trekt Christus aan. Door te geloven wat God zegt over wie wij nu zijn in eenheid met Zijn Zoon.”

Het hele gesprek met Wilkin van de Kamp kun je hier terugluisteren. Het boek ‘Live in love’ kun je bestellen op Kameel.nl. Door via deze link te kopen, steun je ook het werk van Groot Nieuws Radio.

Beeld: Groot Nieuws Radio