Zo’n zesduizend christenen worden verwacht tijdens de zomerconferentie van New Wine. Van 23 juli tot en met 29 juli is het zover! Het thema van de zomerconferentie is United: Heer breng ons samen en vernieuw ons. Een toepasselijk thema, want na twee jaar mogen de conferentiegangers weer als vanouds samenkomen. Dat kan een dagje, een weekend of de hele week. In De Nieuwe Morgen spreekt Youri met Edward de Kam, festivaldirecteur van New Wine. Dirk-Jan Horjus is een van de sprekers. Je hoort hem in Bij Jorieke over het thema en de podiumplek die hij krijgt.

Benieuwd wat God gaat doen

Vlak voor de start heerst bij de organisatoren een gevoel van spanning en ontspanning, vertelt festivaldirecteur Edward: “We schakelen sinds twee jaar weer over naar een fysieke zomerconferentie waar duizenden mensen bij elkaar komen. Dat is spannend; hoe gaat het, wie komen er terug en hoe gaat het zich verder ontwikkelen? Aan de andere kant is het ook ontspannen. New Wine gelooft dat God door de kracht van zijn Geest mensen, kerken en de samenleving vernieuwt. Dat betekent dat het niet ons werk is, maar Gods werk. Wat dat betreft zijn we ook ontspannen en benieuwd wat God gaat doen.”

Dit jaar lijkt de conferentie in grote lijnen veel op de edities van voor coronatijd. Voor volwassenen is er ‘s ochtends en ‘s avonds een dienst met verschillende sprekers. Tim en Rachel Hughes uit Birmingham zijn de hoofdsprekers. Tussen de diensten door is er keuze uit verschillende seminars. Ook zijn er ontzettend veel kinderen! Zo’n vijftienhonderd kids en jongeren van alle leeftijden hebben een eigen programma. Het is een oase voor de jeugd, vindt Edward: “Het is een zegen dat kinderen en jongeren een eigen programma hebben.”

De workshops en seminars inspireren de bezoekers om aan de slag te gaan met het thema. De sprekers vertellen over ervaringen vanuit hun eigen leven: “We kunnen hele mooie verhalen vertellen, maar we willen dat laten doen door mensen die vanuit hun eigen praktijk daarmee geworsteld hebben. Dat is heel inspirerend voor mensen.”

Eenheid in de kerken

Dirk-Jan Horjus is missionair predikant in Utrecht van baptistengemeente De Rank. Tijdens New Wine, op donderdagavond, spreekt hij over hoe je eenheid handen en voeten kunt geven in je eigen leven en dat van de gemeente.

Dirk-Jan vertelt in Bij Jorieke dat God hem door een droom liet zien dat hij kerken in Utrecht mag toerusten om missionair te zijn. Dat kan op heel veel verschillende manieren. Jezus zelf pleitte voor eenheid, toch vertaalt Dirk-Jan dat niet naar het opheffen van alle verschillende kerken. Volgens hem laat de veelkleurigheid juist de diversiteit onder christenen zo mooi zien.

Het gaat niet om mij

Het spreken op New Wine was niet direct iets wat de Utrechtse voorganger ambieerde. Van nature voelt hij zich niet zo thuis op een podium met een groot publiek. “Maar het thema ‘eenheid’ trok mij over de streep. Het belangrijkste is dat God door mij heen gaat spreken, het gaat niet om mij”. Interkerkelijke eenheid belijden en verwoorden is mooi, maar het moet vooral uit de praktijk blijken. Volgens Dirk-Jan is er veel meer mogelijk dan er nu gebeurt. Daar gaat hij tijdens zijn toespraak op donderdagavond ook dieper op in.

Hier luister je beide gesprekken terug: