Vijf jaar geleden werd pater Frans van der Lught vermoord in Homs (Syrië). De jezuïeten, de orde waar Frans toe behoorde, heeft nu een animatiefilm gemaakt over zijn leven. In zeven minuten vertelt een fictieve stem van de pater hoe hij op 7 april 2014 de deur van het klooster opende en werd doodgeschoten. De film moet duidelijk maken hoe pater Frans werd geïnspireerd door het leven van Jezus. “Hij wilde zijn leven geven, niet aan één persoon, maar hij wilde leven met open handen zodat hij iedereen kon omarmen”, vertelt Rick Timmermans.

In de maanden voor zijn dood riep Frans van der Lugt de internationale gemeenschap op om een einde te maken aan de burgeroorlog in Syrië en om voedsel te sturen naar de inwoners van Homs. In die stad kwamen veel mensen om van de honger. Hoewel de burgers de kans kregen om de stad te verlaten, koos pater Frans ervoor om bij de oudere en zwakkere mensen in de stad te blijven.

In de film wordt teruggeblikt op het leven van Frans van der Lugt. Rick Timmermans: “Uiteindelijk gaat hij terug naar de keuze die hij maakte toen hij een jongen van achttien was, verkering had, maar toch ervoor koos om priester te worden. Hij wilde leven met open handen zodat hij iedereen kon omarmen. Daarmee verwijst hij naar Jezus, zoals Hij met open handen wist te leven.”

“De link met het lijdensverhaal van Christus is heel duidelijk terug te zien in de film. Want het was ook vlak voor Pasen dat pater Frans werd vermoord. Jezus werd ook opgeofferd. Frans wilde een beetje extra doen in de liefde voor de medemens. Daar gaat deze film ook over. Hij doet de oproep aan ons allemaal: ik kan nu niet meer zorgen voor de man die mij net vermoord heeft, maar jij kunt wel voor deze mensen zorgen. Jij kan wel voor je vijanden zorgen.”

Het hele gesprek met Rick Timmermans kun je hier terugluisteren.

Beeld: Animatiefilm over Frans van der Lugt