Eindelijk is Asia Bibi vrij. Jarenlang zat de Pakistaanse christen in de cel vanwege beschuldigingen van blasfemie. Eind oktober werd ze vrijgesproken, maar na hevige protesten werd de zaak heropend. Dinsdag wees de rechter het verzoek om herziening af. “Ik ben blij en dankbaar dat er eindelijk definitieve vrijspraak is”, reageert Jan Dirk van Nifterik van de Stichting Hulp Vervolgde Christenen.

“Een van de redenen dat ik blij ben, is dat de rechter heel duidelijk was”, vertelt Van Nifterik dinsdag bij Groot Nieuws Radio. “Ze zeiden: deze zaak horen we nooit meer. Ook is er gewaarschuwd dat mensen die anderen onterecht van blasfemie beschuldigen, dat die in de toekomst zelf aangeklaagd kunnen worden. Dat was een duidelijk statement van de opperrechter.”

Canada

Jan Dirk van Nifterik weet te melden dat volgens ingewijden de dochters van Asia Bibi inmiddels in Canada zijn. Ook verwacht hij dat Asia Bibi zelf naar Canada vertrekt. “Pakistan en Canada hebben daar zelf geen uitspraken over gedaan, het is een gerucht dat vrij serieus blijkt. Canada heeft een historie als het gaat om het opnemen van blasfemieslachtoffers. Ook ligt een Engelstalig land meer voor de hand dan een anderstalig land. Ook is Canada een groot land, waar gemakkelijk iemand een anonieme bestemming gegeven kan worden.”

Dapper

Voor de rechtszaak is de advocaat van Asia Bibi vanuit Nederland terug naar Pakistan geweest. De Stichting Hulp Vervolgde Christenen heeft hem het advies gegeven om dat niet te doen, vanwege de dreiging vanuit extremisten. “Maar we begrijpen dat hij het verlangen heeft om zijn cliënt tot het einde toe te verdedigen. We bewonderen zijn moed dat hij toch dapper is om terug te gaan, om in zijn thuisland deze zaak te verdedigen.”

“Het is enorm bemoedigend voor andere advocaten in het land dat deze man terugkeert en laat zien dat hij niet buigt voor onrecht en terrorisme”, aldus Van Nifterik.