Het is een jaar geleden dat we in Nederland te maken kregen met het coronavirus en de bijbehorende maatregelen. De anderhalvemetersamenleving, de gesloten winkels, maar ook de gevolgen voor ondernemers, jongeren en de zwakkeren in de samenleving. Het coronavirus en de beschikbare vaccins roepen veel vragen op, ook bij christenen.

In Bij Jorieke lieten Alie Hoek-Van Kooten (arts) en haar man Jan Hoek (theoloog en dominee) hun licht schijnen over deze coronatijd. Hoe kijken zij naar vaccinatie? Hoe wegen zij de bezwaren tegen het vaccin? Moet je het afwijzen met een beroep op de voorzienigheid van God? En is de coronapandemie een teken van de eindtijd? Deze en andere vragen komen voorbij in de uitzending.

Afgoderij

Is het een christelijke houding om je vertrouwen te stellen op een vaccin? “Het is een feitelijk gegeven dat vaccinatie heel erg belangrijk is. Ik zou het direct willen verbinden dat het een gave van God is”, vertelt Jan Hoek bij Groot Nieuws Radio. “En bovendien: we kunnen gevaccineerd zijn en alle mogelijke maatregelen nemen, maar we hebben nooit zekerheid over ons leven. Ons leven is in Gods hand, wat er vandaag of morgen ook met ons gebeurt. Je kan het niet vastleggen en niet bepalen. Het mag niets afdoen aan die afhankelijkheid. Je moet je niet vertrouwen in je leven niet gaan overbrengen van God de Here naar een vaccin. Dan ga je afgoderij bedrijven.”

Dankbaar

Alie Hoek-Van Kooten vult aan. “Tegelijkertijd vind ik dat je er dankbaar voor mag zijn dat het vaccin er is. Als het inderdaad iets is wat God ons geeft om uit deze epidemie te komen, dan vraag ik me ook af: als je het dan afwijst, is dat dan recht? Ik zie het echt wel zo: dat God dit geeft om uit deze epidemie te komen.”

Het hele gesprek met Jan Hoek en Alie Hoek-Van Kooten kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash