Per jaar worden zo’n 600 kinderen in Nederland gediagnostiseerd met kanker. Gelukkig overleeft de meerderheid van hen dit. De behandeling die ze in hun jonge jaren krijgen, kan op lange termijn gevolgen hebben. Op latere leeftijd kan de kwaliteit van leven erdoor verminderd zijn.

Iemand die hier veel vanaf weet, is Jaap den Hartogh. Op 11-jarige leeftijd kreeg hij de diagnose botkanker. Inmiddels is hij 33 en werkt als beleidsmedewerker bij Vereniging Kinderkanker Nederland, dat onder meer aandacht vraagt voor de gevolgen van kanker op latere leeftijd.

Behandeling

Ook al overleeft een kind kanker, de gevolgen van de behandelingen kunnen nog lang doorwerken in het leven. “Als kind met kanker word je vaak behandeld met chemotherapie, radiotherapie en soms ook chirurgisch”, vertelt Jaap in De Nieuwe Morgen. “En al die behandelingen hebben mogelijke gevolgen op de langere termijn. Denk bijvoorbeeld aan hartfalen, nierfalen, onvruchtbaarheid en cognitieve schade. Er kan dus nog van alles in het leven na kanker spelen, wat de kwaliteit van leven negatief beïnvloedt.”

Zelf draagt hij ook nog elke dag de gevolgen met zich mee. “Ik heb een kaal hoofd, omdat ik weinig haar heb teruggekregen als gevolg van de chemo. Voor de rest wordt mijn hart in de gaten gehouden, net als mijn nieren. Ik heb de nierfunctie van iemand van zo’n 50 a 60 jaar oud. Ook loop ik een beetje mank door een beenlengteverschil. Wel heb ik gelukkig kinderen kunnen krijgen, daar ben ik heel dankbaar voor.”

Diagnose

“Jaarlijks krijgen ongeveer 600 kinderen de diagnose kanker”, vertelt Jaap. “Onder volwassenen is dat getal ruim 123.000. Voor kinderen is het dus relatief zeldzaam.”

Hij vindt het goed dat er een speciale dag is om aandacht te vragen voor kinderkanker. “Wereldwijd is er een ongelijke verdeling in de toegang tot zorg. Het percentage van genezing is in rijke landen veel hoger dan in arme landen.”

Beluister de uitzending, waarin Jaap ook zijn eigen verhaal vertelt: 

Beeld: Unsplash