We duiken donderdag in de wereld van narcisme. Volgens coach en docent Marion Lutke ontstaat narcisme door een ernstig tekort in de jeugd. De pijn die daardoor is ontstaan, daar kunnen narcisten met geen mogelijkheid bij komen. “Daarom willen ze er zelf bij weg en maken ze een soort magische wereld waar ze mooier en beter zijn dan wie dan ook”, vertelt Marion Lukte in Bij Jorieke.

“Een narcist heeft van binnen heel veel pijn en leed en heeft daarom een mooi beeld gecreëerd. Hij zal alles doen om dat beeld in stand te houden. Daar is constant bevestiging voor nodig: een narcistische fix. Dat geeft je even het gevoel dat je wilt, maar het is onverzadigbaar”, aldus Marion Lutke bij Groot Nieuws Radio.

Pijnlijke plek

“Ze voelen af en toe wel dat er iets niet fijn zit, maar hulp zoeken is voor narcisten geen optie. Want in de hulpverlening ga je samen op zoek naar die pijnlijke plek om daar licht en lucht te krijgen. Maar die plek is onverdraaglijk. Als het werkelijk narcisme is, dan is het ook een stoornis.” Tegelijkertijd benadrukt Marion Lutke dat iedereen wel narcistische trekken heeft. “Maar normaal voel je op een bepaald moment dat wat je doet niet normaal is. Dat punt bereikt iemand met narcisme zelf niet.”

“Mensen met narcisme zien anderen niet als een mens met gevoel, maar meer als een verlengstuk van zichzelf. Een soort kartonnen poppetjes. Een narcist kan een ander helemaal leegzuigen. Er zijn vaak drie fases. In de eerste fase wordt je binnengehaald door de narcist. Je bent leuk en geliefd. Dan komt er een fase waarin je onderuit wordt gehaald. Tot slot komt er een fase waarin je door de narcist afgeserveerd wordt.”

Misbruik

Bij mensen met narcisme kan er sprake zijn van misbruik of verwaarlozing in de jeugd. “Daarbij moet je aanleg hebben om narcisme te ontwikkelen. Niet iedereen met een moeilijke jeugd wordt narcist. Het is niet aangeboren, het ontstaat vaak door wat je meemaakt”, vertelt Marion. “Narcisme komt tot uiting rond een jaar of 4 of 5. Kinderen kunnen izch niet veilig voelen in de omgeving waar het veilig zou moeten zijn.”

Luister het gesprek

Het hele gesprek met Marion Lutke kun je luisteren via onderstaande player.