Ruim twee miljoen bezoekers worden er verwacht op de Floriade, een wereldtuinbouwtentoonstelling die binnenkort in Almere gehouden wordt. Deelnemers uit 33 landen laten zien wat ze in huis hebben op het gebied van tuinbouw, duurzaamheid en innovatie. Tussen al die bloembollen en exotische planten zorgen de kerken van Almere voor een oase van rust en bezinning in een heuse tiny church.

“Als kerken vonden we dat we ook vertegenwoordigd moesten zijn op de Floriade”, vertelt voorganger Frans Danenberg in de rubriek Kerkshoppen in Laurens’ Lunchroom. “Omdat we ook iets bij te dragen hebben en om te verwijzen naar de schepping en duurzaamheid. En dan bedoel ik vooral geestelijke duurzaamheid.”

Met de tiny church willen ze de mensen wijzen op de aandacht voor de schepping en elkaar. Dat gebeurt onder meer aan de hand van de 12 vruchten van de Geest, zoals beschreven in Galaten 5. In een beeldentuin staan 12 kunstwerken heen waar karaktereigenschappen zoals goedheid, vriendelijkheid en zelfbeheersing tot uiting komen.

Bezinning

Er passen zo’n 50 mensen in de tiny church, die zes maanden blijft staan. Elke week komen er sprekers aan het woord om te vertellen over de vruchten van de geest. Ook is het mogelijk voor grotere groepen mensen om er te komen kijken.

Danenberg hoopt dat bezoekers een stukje bezinning mee naar huis nemen. “Dat mensen aan de hand van de kunstwerken gaan stilstaan bij die karaktereigenschappen: wat betekent dat eigenlijk voor mijn leven en in het omgaan met mijn medemens?”

Naast de kunstwerken is er ook een tuin met bijbelse planten en kruiden, zoals tijm, salie en kamille. Het gebouwtje heeft zonnepanelen en draait met de zon mee. “We zoeken steeds het licht op”, vertelt Danenberg. “Je zou kunnen zeggen: we zoeken het geestelijk licht op. Jezus is de zon van de gerechtigheid.”

Beluister het gesprek: