Op donderdag 9 september is de evangelist Jan Zijlstra overleden. Dat maakte zijn stichting Wings of Healing bekend. Zijlstra was vooral bekend vanwege zijn gebedsgenezing, en volgens de stichting hebben honderdduizenden mensen zijn diensten bezocht. Door de jaren heen is de bediening van Zijlstra regelmatig landelijk nieuws geweest, wat vaak voor discussie zorgde over gebedsgenezing. Op Groot Nieuws Radio kwam het overlijden en de nalatenschap van Jan Zijlstra in diverse gesprekken ter sprake.

Arno van der Knaap

In Laurens’ Lunchroom vertelde Arno van der Knaap over de betekenis van Jan voor zijn eigen leven, maar ook de impact die het had op levens van anderen en gebedsgenezing in Nederlandse kerken. Van der Knaap was de opvolger van Zijlstra in De Levensstroom in Leiderdorp, de gemeente die Zijlstra oprichtte in 1992. Het gesprek sloot af met een compilatie van uitspraken van Jan Zijlstra bij het nummer ‘Hungry’ van Mercy Me.

Marc en Janine van Woerden

In Brandstof waren Marc en Janine van Woerden te gast, om te vertellen over hun evangelisatiewerk voor Naar House. Toen ze hoorden dat Jan Zijlstra overleden was, stonden ze daar in de uitzending ook bij stil. Marc: “Het is een groot gemis, maar tegelijkertijd ook de hoop waarover we spreken.” Janine: “Zijn radicaliteit vond ik schurend, maar zijn passie voor Jezus vond ik inspirerend.”

Hans Maat

Ook sprak Eunice Nahuis met spreker Hans Maat van het Evangelisch Werkverband kort over de betekenis van Jan Zijlstra voor gebedsgenezing in Nederland. Eunice zei aan het einde van het gesprek: “We zijn vaak geneigd om, als iemand overlijd, alleen maar de mooie dingen te noemen. Maar dingen die schuren én het geloof van Zijlstra mogen er beiden zijn.”

Miranda Klaver

Religiewetenschapper herinnert zich vooral de eerste keer dat ze een kerkdienst van Jan Zijlstra bijwoonde, als onderdeel van haar onderzoek naar de charismatische- en pinksterbeweging. “Dat was nét de avond dat Janneke Vlot genezen werd.” Vlot genas van posttraumatische dystrofie tijdens een kerkdienst van Zijlstra in 2007, en dat werd landelijk nieuws. “Ik vraag me nog altijd af: hoe kan het nou dat ik als onderzoeker juist díe avond aanwezig was? Ik heb daar geen antwoord op, maar het heeft wel indruk gemaakt.” Ook praatte ze met Lukas Kramer over waarom dit soort gebeurtenissen vaak tot discussie leidden, én zijn invloed op de bediening van gebedsgenezing: “Er is sindsdien in de gevestigde kerken veel meer ruimte gekomen voor gebedsgenezing.”

 

Afbeelding: Wings of Healing