De coronamaatregelen houden de kerk druk bezig, ook een half jaar na het uitbreken van het virus in Nederland. Eerst werden de livestreams uit de grond gestampt, vervolgens wilden we weten hoe we konden dopen en het avondmaal vieren. En dat alles op anderhalve meter afstand van elkaar. Theoloog des Vaderlands Samuel Lee deed maandagmiddag een tussenevaluatie bij Groot Nieuws Radio. “De coronacrisis daagt ons uit om niet te denken in systemen, maar in relatie tot God en met elkaar.”

Avondmaal en dopen

“Wat dat betreft kunnen we veel leren van de ondergrondse kerk. Al jaren vinden kerken in landen waar het christelijk geloof niet beleden mag worden, nieuwe manieren om toch hun geloof te kunnen beleven”, vertelt Samuel Lee in De Dag Van Vandaag. “Ik ken mensen die in vervolgde landen het avondmaal vieren met cola en brood. Wij leven gelukkig in een vrij land. We worden niet vervolgd, maar we moeten wel manieren gaan zoeken om toch avondmaal te vieren en te dopen.

“Dat is een les voor ons allemaal. Bij het avondmaal en de doop gaat het niet om regels, manieren en dogma’s, maar uiteindelijk om het hart. Het hart van degene die meedoet aan het avondmaal, het hart van iemand die zich laat dopen. De coronacrisis daagt ons uit om niet te denken in systemen, maar meer in relatie met God en met elkaar.”

Leegloop

De Volkskrant schreef maandag dat de leegloop van kerken door de coronacrisis is versneld met tien jaar. Samuel Lee herkent dat beeld, maar kiest bewust voor een andere kijk. “Als je naar de kerk kijkt als een gebouw, als een ruimte waar mensen komen en gaan, dan klopt het. (…) Maar als je naar de kerk kijkt als een organisme, als verbondenheid van medechristenen met elkaar, dan praat je niet over leeglopen of vollopen van de kerken. Dan gaat het over wat we doen in de naam van Jezus in de samenleving.”

“Als je denkt dat de kerk een een gebouw of lidmaatschap is, dan hebben ze gelijk. Maar we zitten in een geestelijk embryo, er wordt iets nieuws geboren. Niet iets nieuws als een religie, maar de kerk wordt herboren. Dat dwingt ons ook om middenin de samenleving te staan.”

Het hele gesprek met Samuel Lee, Theoloog des Vaderlands, kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash