In Nederland groeit één op de negen kinderen op in armoede. Voor hen is de zomervakantie een lange en saaie tijd, omdat er geen geld is voor een vakantie. Hoe kom je dan de zomervakantie door als ook nog al je vriendjes en vriendinnetjes weg zijn? Kerk in Actie helpt samen met lokale kerken deze kinderen met de Vakantietas-actie.

Zelf vullen

“Kerken kunnen bij ons de tasjes bestellen, maar die mogen ze zelf gaan vullen. Het zijn kleine rugzakjes in vrolijke kleuren, en daar stoppen ze leuke dingen in”, vertelt Hester Oostenbroek van Kerk in Actie bij Groot Nieuws Radio. Op dit moment doen er 165 lokale kerken mee en zijn er bijna tienduizend tasjes besteld bij Kerk in Actie.

“Er waren al verschillende kerken die zo’n actie deden voor kinderen in armoede. Met een paar diakenen die deze actie eerder deden hebben we een stappenplan gemaakt. Zo geven we het via de website en de kanalen van Kerk in Actie meer bekendheid, zodat het een veel grotere actie kan worden.”

Badmintonracket

De kerken krijgen positieve reacties op hun acties. Hester Oostenbroek herinnert zich een verhaal uit Assen, waar kerken voornamelijk buitenspeelgoed in de tasjes hadden gestopt. “Een aantal moeders die bij de voedselbank een tasje hadden gekregen, zeiden toen: mijn kind speelde eigenlijk heel weinig buiten, maar doordat ze een voetbal of een badmintonracket hadden gekregen, gingen ze veel meer op straat spelen en zo hebben ze vriendjes en vriendinnetjes in de buurt gemaakt.”

Voedselbank

Kerken delen de tasjes uit op verschillende plekken: via voedselbanken, buurthuizen, scholen of via eigen activiteiten. Kerken die nog mee willen doen: op de website kerkinactie.nl/vakantietas staat informatie en een bestelformulier voor de tasjes. “Het is wel bijna zomervakantie, je moet dan nog wel snel een actie op poten gaan zetten”, aldus Hester Oostenbroek.

Het hele gesprek met Hester Oostenbroek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash