Altijd al willen weten hoe het is om in een klooster te leven? In het eerste weekend van mei kun je dat zelf ervaren. Een aantal Vlaamse kloosters zetten de deuren voor je open. Ook priorij Bethanië in het Belgische Loppem doet mee. Zuster Ria trad zo’n dertig jaar geleden in en kende in die periode ups en downs. Toch is ze tot over haar oren verliefd op het klooster, vertelt ze dinsdagochtend bij Groot Nieuws Radio.

Vijf keer bidden

Terwijl de andere zusters in de kapel zijn voor het ochtendgebed, vertelt zuster Ria bij Groot Nieuws Radio hoe het kloosterleven eruit ziet. “We hebben een sterk gemeenschappelijk gebedsleven. Vijf keer per dag komen we samen om psalmen te zingen en God te loven en te danken. We smeken hem voor alles wat er in de wereld gebeurt, we smeken barmhartigheid af. En daarnaast hebben we persoonlijke tijden van stille meditatie, gebed en lectio divina, het meditatief lezen van de Bijbel.”

“Om een goed evenwicht te hebben, hebben we daarnaast ook een stuk handenarbeid en het huishoudelijke werk. We ontvangen ook gasten, dat is typisch voor het Benedictijnse leven. En heel typisch voor ons in Bethanië is dat we bereid zijn tot zending naar andere werelddelen”, vertelt Ria.

Geliefd kind

Zuster Ria was 22 jaar oud toen ze het klooster in ging. “Ik ben thuis gelovig opgevoed. Zoals alle gezonde tieners heb ik me daar ook tegen afgezet”, vertelt ze over die tijd. Ze ontmoette jongeren die geïnspireerd werden door de levende Heer. “Dat heeft mij getriggerd. Een leerkracht godsdienst heeft me bij de Bijbel, het woord van God, gebracht. Hij heeft me de uitdaging gegeven: je moet niet geloven omwille van je ouders of je vrienden. Jezus vraagt aan jou: wie mag ik voor jou zijn?” Ze ervaart het kloosterleven als een roeping van de Heer waar ze ten volle mens mag worden en een geliefd kind van God.

Het kennismakingsweekend in het klooster is volgens zuster Ria een unieke kans, omdat de gemeenschappen vaak een stuk geslotener zijn. Meer informatie vind je op de Facebookpagina ‘De kans van je leven’.

Het hele gesprek met zuster Ria kun je hier terugluisteren.

Beeld: Facebookpagina Priorij Bethanië