Angst kan een grote rol spelen in deze coronatijd, maar hoe maak je angst beheersbaar? Marieke Meijer is psycholoog en vertelde donderdag in Bij Jorieke over het thema angst en hoe je daar als christen mee kan omgaan. “Je hele creatieve denkvermogen wordt geblokkeerd als je je door angst laat regeren”, vertelt Marieke.

“Angst is een emotie met vaak hele duidelijke fysieke kenmerken. Mensen kunnen vaak beter angst herkennen in hun lijf dan dat ze het kunnen benoemen. Mensen kunnen zeggen dat ze last hebben van stress of dat ze wat onrustig zijn, maar dat zullen ze niet zomaar benoemen als angst, maar er zit altijd angst onder. In je lijf kun je dat duidelijk merken, dat je in elkaar duikt of dat je een bepaalde spierspanning voelt.”

Hamsteren

Volgens Marieke Meijer is angst heel vaak niet realistisch, dat kun je checken door de vraag te stellen: wat gebeurt er als ik nu niet wegren voor gevaar? “Als ik kies om niet te hamsteren, maar er is geen toevoer meer van goederen en ik heb geen eten in huis, dan wordt de angst voor de dood reëel. Dan zou ik er dood aan kunnen gaan. Maar op dat moment ben ik best in staat om iets anders te verzinnen, dat is wat we vaak vergeten. Op het moment dat we in angst zitten, dan blokkeert dat ons gezond denkvermogen. We vergeten dat we prima in staat zijn om te handelen, als we in zo’n situatie zitten.”

Volmaakte liefde

Een bekende tekst uit de Bijbel is dat volmaakte liefde angst uitsluit (1 Johannes 4:18). “Liefde gaat over vertrouwen, vertrouwen dat je volledig mag zijn wie je bent, dat je geliefd bent”, legt Marieke Meijer uit. “Dat is enorm bevrijdend. Dat is ál de realiteit, deze ervaring hebben we nu al bij tijd en wijle. Maar jammergenoeg raken we dat steeds weer kwijt.”

“Het is niet zo dat als je volmaakte liefde hebt, want die hebben we, dat we dan geen angst hebben of ervaren. Dat komt vooral omdat we beperkt zijn in het ervaren van die volmaakte liefde. We zijn niet in staat om volledig te bevatten wie God is en hoe groot Zijn liefde voor ons is. We kijken nu nog door een sluier, het is té groot voor ons om te ervaren. (…) Die liefde is er, maar we kunnen de volmaakte liefde nog niet volledig begrijpen, bevatten en ervaren. Daardoor hebben we nog steeds ruimte voor onze eigen angst.”

Het hele gesprek met psycholoog Marieke Meijer in Bij Jorieke kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash