Dinsdag hoorde je in Bij Jorieke de ontmoeting die Jorieke had met schrijver Bert Wiersema. Hij heeft vergevorderde beenmergkanker en heeft al een paar keer op het randje van de dood gelegen. Toch is Bert er zelf opvallend optimistisch onder: “Mijn lijfspreuk is: the best is yet to come! De ziekte van Kahler neemt je een keer te pakken, maar dan kom ik thuis bij Jezus!” In de terugblik op zijn leven staat hij stil bij het verlies van zijn dochter Klarine, en ook bij de mooie momenten die hij met zijn familie had en wat hij aan zijn kinderen wil mee geven.

Bert vindt het moeilijk om te huilen, maar soms maakt muziek iets bij hem los. “Ik was bij een concert van Sons of Korah, wat ik gewoon leuk vindt. Op een gegeven moment speelden ze ‘Blessed is the man’ en toen liepen de tranen over mijn wangen. Ik ben een ontzettend gezegende man: ik heb een vrouw die voor me wil zorgen, kinderen waar ik fijne gesprekken mee kan hebben, kleinkinderen die me graag zien, ik heb een geweldig geloof en er staat nog veel moois op me te wachten na dit leven.”

Deze uitzending van Bij Jorieke was een speciale. Het is de eerste uitzending van De Tot Slotcast. Daarin ontmoet Jorieke mensen die aan het eind van hun aardse leven staan. Hoe kijken zij terug op hun leven, welke lessen willen ze meegeven aan de achterblijvers en hoe vinden ze het om het leven los te moeten laten?

Ken jij iemand wiens verhaal goed in deze serie zou passen? Geef het door via deze link.

Luister hier het gesprek met Bert terug: