Als presentator bij de EO komt Kefah Allush op prachtige plekken van de wereld en bevraagt hij mensen met een open blik over wat ze ten diepste bezig houdt. In Bij Jorieke vertelt hij over zijn drijfveren, de open blik waarmee hij iedereen bevraagt en hoe hij zich verhoudt tot religieregels en hokjes.  

Al vroeg voelde Kefah een roeping om in de media te werken. Toch ging het hem niet vanzelf af. “Ik kwam uit een arbeidersmilieu waar elk dubbeltje werd omgedraaid”, vertelt hij in Bij Jorieke. “De horizon was altijd dichtbij. Ik wilde er echt iets van maken en mijn plek bevechten in de wereld. Dat moest ik zelf voor elkaar zien te krijgen.”

Veel bereiken

Zelf werd hij geboren in de Palestijnse stad Nablus. Toen hij 1 jaar oud was, verhuisde hij met zijn ouders naar Vlaardingen. Hij groeide op als culturele moslim. In zijn pubertijd nam hij afscheid van het geloof. Lange tijd had hij de overtuiging dat er van religie niks goed kwam. “Ik had religie niet nodig om een goed mens te willen zijn. Ook kreeg ik steeds meer de overtuiging dat ik het allemaal zelf wel kon in het leven.”

Het ging hem goed af: rond zijn dertigste had hij alles bereikt wat hij wilde bereiken. Hij was tevreden over zijn werk en woonde in een groot, vrijstaand huis. Maar toch begon er iets te knagen. “Heel mijn leven wilde ik er iets van maken en alles goed voor elkaar hebben. Dat had ik allemaal zelf voor elkaar moeten krijgen. Op een gegeven moment had ik het en besefte ik me dat ik er niet gelukkig van werd. Dit was niet waar het om ging. Er moest meer zijn.”

Liefde

In zijn zoektocht kwam hij uit bij Jezus. Dat verhaal begon steeds meer voor hem te leven. “Het verhaal van Jezus maakte mij duidelijk dat je een bestemming hebt en dat het geheim daarvan ligt besloten in liefde. Ik snapte: dat is waar het om gaat in het leven. Het gaat erom dat je je verbindt met anderen. Daar wordt je niet alleen gelukkig van, het is ook de reden dat je er bent.”

De sleutel daarvoor zit hem in liefde, zegt Kefah. “Dat betekent niet dat je knuffelend door het leven moet, maar dat je voortdurend zoekt: wat is liefde in deze context? Wat is op dit moment liefde? Het is een voortdurend zoeken naar handen en voeten geven daaraan. Hij ontdekte dat dit is wat hem blij maakt. “Het gaf me een gevoel om er wezenlijk te zijn, en er wezenlijk in relatie tot anderen te zijn. Ik kwam tot de conclusie dat dat was waarom ik er was.”

Beluister het hele gesprek: 

Beeld: EO/Willem-Jan de Bruin