We hebben allemaal zondebokken in ons leven om ons tegen af te zetten. Misschien ben je zelf wel een zondebok. Maar waarom gebruiken we ze voor, waar dienen ze voor en hoe kan je je eigen zondebokken ontmaskeren? Matthijs Vlaardingerbroek is spreker en theatermaker en ontdekte bij zichzelf dat hij een hele kudde zondebokken met zich meedroeg. Stuk voor stuk moest hij ze in de ogen kijken om de zonde weer van hen af te halen.

Wildernis

De zondebok komen we tegen in het Bijbelboek Leviticus waar het volk Israël zondigt. Er worden twee bokken uitgekozen: eentje wordt gedood en op de andere bok worden de zondes van het volk geplaatst om vervolgens de wildernis in te sturen. “Die bok mag niet meer bij het heilige volk horen, maar wordt de wildernis in gestuurd. Deze bok bleef leven, maar droeg de rest van zijn leven de zonde van het volk op zich zodat het volk onschuldig verder kon gaan”, vertelt Matthijs in juni 2019 in Bij Jorieke.

“Ik lag in bed en dacht aan de zondebok. Toen dacht ik: heb ik eigenlijk een zondebok in mijn leven? Zijn er mensen in mijn leven die ooit iets tegen mij hebben gedaan en die ik eigenlijk nog steeds schuldig heb verklaard?

In orde maken

“Die nacht kwam er een hele kudde naar boven, ik denk wel een stuk of 50 of 60 mensen die ik in de loop van veertig jaar had verzameld en ergens de schuld van had gegeven”, vertelt Matthijs. “Ik heb ze allemaal een paar minuten in gedachten gehouden en ben ze vergeving gaan vragen. De bokken verdwenen wel, maar ik moet dit regelmatig blijven doen, want soms springen er weer bokken terug en blijk ik er weer vijf te hebben. Jezus zegt: als je iets tegen je broeder hebt, maak het dan eerst in orde.”

Het hele gesprek met Matthijs Vlaardingerbroek kun je hier terugluisteren.

Beeld: Matthijs Vlaardingerbroek