De lente is begonnen! Voor veel mensen hét moment voor de grote lenteschoonmaak in huis. Maar hoe pak je dat aan? Schoonmaakkenner Renate vertelt over de do’s en don’ts.

De lenteschoonmaak is geboren uit noodzaak, vertelt Renate Sachteleben in De Nieuwe Morgen. Ze heeft jarenlange ervaring op het gebied van schoonmaken, in haar werk en thuis. “In de tijd van kolenkachels werden huizen in de winter potdicht gehouden en die kachels gaven veel aanslag. Dus in het voorjaar ontkwam er niet aan.”

Ondanks dat de noodzaak er tegenwoordig af is, blijft het voorjaar een lekker moment om schoon te maken. “Ik denk dat dat ook komt door het gevoel van ‘nieuw’ in de lente. We willen de winter achter ons laten en fris aan het voorjaar beginnen.”

Aan de slag

Wat zijn goede dingen om juist dit voorjaar onder handen te nemen? “Eigenlijk elke kast en la in huis. Maak je ramen schoon, was de gordijnen en stofzuig eens je matrassen. En was alle winterjassen, mutsen en sjaals en berg ze op. Haal je keukenkasten eens leeg.”

Daarbij geeft ze vuistregels mee: “Een mooie regel voor in elke ruimte is: werk van boven naar beneden, van buiten naar binnen en van schoon naar vuil. Dan heb je alles in de kamer vastgehad.”

Schoonmaakspullen

Een veelgemaakte fout bij schoonmaken, is het gebruik van warm water. “Schoonmaakmiddelen zijn ervoor gemaakt om met koud water te gebruiken. Als je warm water gebruikt, verwarmt het bijvoorbeeld op je vloer waardoor de zeepresten daar achterblijven. Uiteindelijk vormt dit een laagje waardoor het steeds moeilijker wordt om schoon te maken.”

Ook raadt ze het gebruik van bleekmiddel af. “Het is superslecht voor het milieu en doet niet wat het zegt. Het ontkalkt niet en het reinigt niet. Het enige wat het doet, is bleken. In plaats daarvan moet schoonmaakazijn je beste vriend worden.”

Opgeruimd staat netjes, besluit Renate. “Een opgeruimd en schoon huis zorgt ook voor een opgeruimd hoofd. En daarmee voor een instant geluksgevoel.”

Beluister het gesprek: 

Beeld: Unsplash