Voorafgaand aan de Week van de Opvoeding sprak Jorieke donderdag met psycholoog Michelle van Dusseldorp over de opvoeding van 0-4 jarigen. Wat hebben ze nodig? Wat is belangrijk in de hechting? En wat kun je als ouders doen aan de geloofsopvoeding? “De moeder moet een emotionele band opbouwen met het kind”, vertelt Michelle donderdag bij Groot Nieuws Radio.

Praat met je baby

Wat kan je in zwangerschap al doen? “Je kunt tegen je kind praten, die herkent de stem van moeder en vader, die hoort het ook. Je moet gewoon praten alsof het kind er al is. Muziek is ook heel goed. Maak contact en wees bewust van de baby in je buik”, vertelt Michelle van Dusseldorp. “En zorg ook goed voor jezelf. Een neurowetenschapper legde laatst uit wat het kost om een baby te dragen en het eerste jaar op te voeden. Dat is onmogelijk voor één brein. De moeder heeft vriendinnen, vrienden en een partner nodig. Als de partner er niet is, is de rol van grootouders belangrijk.”

Emotionele band

Als je praat over hechting dan gaat het over de band tussen moeder en baby. Michelle: “De moeder moet een emotionele band opbouwen met het kind. Deels is dat al geregeld door hoe de schepping werkt, de hormonen die de moeder krijgt zijn hechtingshormonen. In de eerste weken na de geboorte is de hechting vooral geregeld door tast, geur en temperatuur. Heb het liefst veel huid-op-huid-contact.”

“Wat heel mooi is, is dat het impact heeft op het centrale zenuwstelsel van de baby. In de eerste twee maanden helpt het om de baby een massage te geven: lekker olie smeren na het bad. Raak het kind aan van top tot teen, dat is goed voor de hechting en dan voelt de baby zich een geheel.”

Het hele gesprek met Michelle van Dusseldorp kun je hier terugluisteren.

Andere aflevering in de serie met Michelle van Dusseldorp over opvoeden:

Beeld: Unsplash