Psychologe Michelle van Dusseldorp vertelde donderdag in Bij Jorieke over de opvoeding van 4 tot 10-jarigen. Voor hen is het belangrijk dat er een ‘container’ is, een begrenzing in de opvoeding. “Als je teveel vrijheid geeft omdat je niet in de sloot wil rijden, sla je misschien te ver door naar de andere kant en kom je in de andere sloot terecht”, vertelt Michelle bij Groot Nieuws Radio.

Eigenheid

In de opvoeding kun je deze container aanleggen door karaktervorming. “Als kinderen voelen dat ze mogen doen wat ze willen, dan geeft dat kinderen heel veel onzekerheid. Er wordt geen begrenzing aangelegd. Maar dat heeft de puber later nodig, ze moeten botsen met de container. Anders ontwikkelen zeeen zwakke identiteit. Die strijd is nodig voor je eigenheid: wat vind ik? En wie ben ik?” Een ander risico van het niet aanleggen van die ‘container’ is dat kinderen geen respect hebben voor mensen. “Ze worden dan egoïstisch, ze luisteren niet of ze liegen. Dingen die wij in onze maatschappij niet fijn vinden.”

Verwaarlozing

“Ik zie veel ouders die bang zijn om die container te bouwen omdat ze bang zijn voor hun eigen opvoeding. Schrik daar niet van. Bouw die container en geef je kind duidelijkheid: duidelijke wetten, regels en normen”, zegt Michelle. “Je wil je kind alleen maar liefde geven, maar wat is liefde? Liefde is het beste doen voor de ander waar hij of zij wat aan heeft. Als je helpt om het karakter te bouwen, dan is het goed voor het kind, dus is het liefde. Kinderen die heel vrij zijn opgevoed, ervaren dat op latere leeftijd als verwaarlozing.”

Het hele gesprek met Michelle van Dusseldorp kun je hier terugluisteren.

Andere aflevering in de serie met Michelle van Dusseldorp over opvoeden: