De relatie tussen Yvonne en Casper Bijl lijkt op het eerste gezicht goed te zijn, maar onder de oppervlakte wringt er iets. Qua geloofsbeleving zitten ze niet op een lijn. Als Casper moet opbiechten dat hij vreemd is gegaan, is dat begin van een grote verandering in hun leven. Tijdens een bidden- en vastenconferentie leert Casper God op een hele manier kennen geeft hij zich totaal over.

“Ik hoop dat door het verhaal van ons huwelijk en wat God heeft gedaan, dat mensen merken dat herstel mogelijk is als je dingen aan het licht brengt bij Jezus”, vertelt Yvonne. Casper: “Mensen die hier ook mee te maken hebben en zich afvragen of er een uitweg is uit de situatie: er is hoop!”

Complimenten

In de eerste huwelijksjaren was er vaak ruzie tussen Yvonne en Casper over dingen als uitgaan. “Casper wilde vaker uitgaan dan ik. Hij was te veel aan het vissen naar complimenten bij andere vrouwen. Dat was ook al toen we verkering kregen. Mijn zorgen daarover waren niet dagelijks, maar soms in het weekend of tijdens een vakantie. Dan maakten we weer even ruzie en was het daarna weer goed.”

Ze zag Casper meer drinken en kijken naar andere vrouwen. “Dat zag Casper dan anders. Ik voelde me dan wel erg afgewezen, maar als iemand het vaak zegt dat het niet zo is, dan denk je: het ligt misschien wel aan mij. Of ik ben jaloers aangelegd.”

Bevestiging

Casper: “Ik had niet het idee dat ik fout bezig was destijds. Achteraf zie ik dat wel. Het leverde me vooral bevestiging op dat je op de een of andere manier in de markt ligt, terwijl dat niet nodig was omdat ik al ‘verkocht was’ zeg maar. Het was iets waar ik mijn identiteit uit haalde. Ik had het nodig om een gat te vullen dat blijkbaar leeg was. Maar destijds besefte ik dat totaal niet. (…) Als ik wat meer dronk, werd ik wel wat amicaler. Het bleef verder wel bij een arm om iemand heen slaan of iemand iets langer vasthouden dan nodig was. Ik wist natuurlijk dat dit Yvonne pijn deed, dus ik vertelde haar daar niet over.”

Twee werelden

Uiteindelijk ging Casper een grens over met een vriendin van Yvonne. Het leven in twee werelden leverde voor Casper een enorm schuldgevoel op. “Het stond ook enorm tussen mij en God in. Op het moment dat ik ging praten met God of een mooi liedje hoorde, merkte ik dat het ergens blokte tussen mijn hart en gedachten. Ik kon het niet laten landen. Ik wist dat ik God niet op de eerste plaats zette en Yvonne niet op de tweede plaats. Dan weet je dat er iets mis zit.”

Er kwam een moment waarop Casper zijn gedrag opbiechtte bij Yvonne. “Ik dacht: dit staat zo tussen mij en God en Yvonne in, dit moet aan het licht worden gebracht. Dat was wel mijn drive om het te vertellen.”

Het hele gesprek met Yvonne en Casper kun je hier terugluisteren.

Beeld: Yvonne & Casper Bijl