Marianne Janse groeide op in Den haag en studeerde af als dierenarts. Na een jaar werken besloot ze het roer helemaal om te gooien. In 2016 verhuisde ze naar Oekraïne om via Stichting Kimon aan de slag te gaan op een kinderafdeling in het ziekenhuis. Vanzelfsprekend is dat niet; want werken in het buitenland, een vreemde taal, zonder familie en vrienden, dat was niet bepaald iets waar ze van had gedroomd. “Ik kreeg al heimwee als ik een nachtje uit logeren ging.”

“Ik had wel eens gehoord dat er kinderen in Oekraïne door ouders worden achtergelaten in het ziekenhuis,” vertelt Marianne in Laurens’ Strandpaviljoen. Ze besloot er eerst eens twee weken heen te gaan, om te kijken hoe het daar is. “Toen ik de kinderen zag, jonge kinderen die er al helemaal alleen voor staan in het leven… Het is gewoon een kind van de velen. Sommige kinderen hebben niet eens een naam. Ze worden niet als waardevolle kinderen gezien, en dat raakte me heel erg. Er zijn hier veel problemen met alcohol, er is armoede. Ouders worden niet geholpen om om thuis voor hun kinderen te zorgen. Kinderen worden snel uit huis gehaald of dus door ouders achtergelaten. Het hele systeem is er nog niet op gericht om kinderen in families te houden. Dat maakt dat veel kinderen in een instituut opgroeien.”

Gods liefde laten zien

Met stichting Kimon werkt Marianne nu in een kindertehuis op een groep met gehandicapte kinderen tussen de 0 en 6 jaar. “We willen deze kinderen leren dat ze waardevol zijn en niet worden vergeten. Dat God ze ziet, en van ze houdt. De kinderen kunnen niet praten en begrijpen niet heel veel. Maar we kunnen het Goede nieuws van Gods liefde vertellen door ze aandacht te geven en te laten zien dat ze het waard zijn.”

Luister het hele gesprek hieronder terug