Segers bereid om "inhoudelijke ruzie" te maken
19 maart 2018De campagnemachines draaien op volle toeren nu de gemeenteraadsverkiezingen eraan komen. Jorieke Fredrikze liep een dagje mee met de campagne van de ChristenUnie. In de auto van Zwolle naar Utrecht sprak ze met partijleider Gert-Jan Segers. Hij maakt soms "een klein beetje ruzie met D66" als het gaat om een onderwerp als de koopzondag. "En dat is ook heel goed", aldus Segers.
In veel gemeenten speelt de discussie of ondernemers zelf mogen bepalen of ze hun winkel mogen openen op zondag, of dat de gemeente dat beslist. Segers: "Ik probeer wel duidelijk te maken dat het ons gaat om de rust en om het ontzien van de middenstanders, dat die ene dag rust wel heel goed is. (...) Op dit punt hebben we wel echte ruzie, inhoudelijke ruzie. Niet op de man, maar het gaat echt om een andere kijk op de samenleving, een andere kijk op waar je als samenleving baat bij hebt. Maar ook een andere kijk op de economische ordening, waarbij de overheid die kleine middenstander moet ontzien."
Poot stijf houden
Van nature is Gert-Jan Segers een man van de harmonie. "Ik zoek heel erg de verbinding, om met samen op te lossen in alle redelijkheid. Maar politiek is niet altijd redelijk. Dat betekent niet dat ik onredelijk moet zijn, maar dat betekent dat ik bereid moet zijn om inhoudelijk ruzie te maken."
Segers heeft dat onder andere geleerd tijdens de onderhandelingen voor het kabinet-Rutte III. Toen informateur Gerrit Zalm voorstelde om van de strijd tegen mensenhandel en gedwongen prostitutie een vrije kwestie te maken, greep Segers in. "Het is een onderwerp wat me zelf na aan het hart ligt. Maar dat kunnen we alleen regelen als we er nu goede afspraken over maken. Dat zijn momenten dat je je poot stijf moet houden en je rug moet rechten."
Motieven
Ruzie in de politiek is zelden persoonlijk, maar vaak vanwege je functie of standpunt, stelt Segers. Wel vindt hij het lastig als mensen zijn motieven in twijfel trekken. "Dat raakt me", zegt Segers. "Als mensen iets onchristelijk vinden wat ik heb gedaan. Daarmee maak je het zo persoonlijk. Ik wil graag een volgeling van Jezus zijn, ik wil het bij een open Bijbel doen. Als mensen dan zeggen: ja, maar dat klopt niet, je motieven deugen niet, ik vertrouw je niet. Dat raakt me elke keer weer, daar kan ik niet goed aan wennen. Mensen hoeven niet te applaudiseren bij keuzes die we maken, dat alles fantastisch is, maar ik hoop wel dat ze zien met wat voor hart ik het doe en waarom ik het doe. Maar veel vaker krijg ik een bemoediging, dat mensen voor me bidden of meeleven. Dat doet heel goed."
Duwtje in de rug
In de afgelopen weken zien we vaker landelijke politici opduiken bij lokale verkiezingen. Horen ze zich wel te mengen in het lokale debat? "We komen langszij, we bemoedigen en geven een duwtje in de rug. Maar alleen als ze dat zelf willen. Alleen als ze zeggen: we zouden het leuk vinden als je langskomt, dan proberen we langs te komen. En zo moet je het zien: ze helpen ons vaak met de Tweede Kamerverkiezingen, wij helpen hen bij de lokale verkiezingen. We zijn een grote familie en staan schouder aan schouder."
De uitzending van Bij Jorieke op campagne met de ChristenUnie kun je hier terugluisteren.
Beeld: Facebookpagina Gert-Jan Segers