Coach en spreker Arie de Rover bracht in zijn eerste boek ‘Leven na de genadeklap’ een kijk op genade die veel mensen van de sokken blies. In een achtdelige reeks besprak Arie elk hoofdstuk in Bij Jorieke. En elk gesprek werd afgesloten met de vraag: waar blijft dat tweede boek? Nu is het er eindelijk: ‘Genadeloos Goed‘! Het is één van de exclusieve cadeaus die je kunt kiezen als je vriend wordt van Groot Nieuws Radio. Een extra mooie aanleiding om samen met Arie dieper in te gaan op ‘Genadeloos Goed’.

“Het is een proces van een paar jaar geweest,” legt Arie uit. “De waarheid is vrij confronterend. Ik wil niet dat dat zó confronterend is dat je in je pijn blijft zitten. Het koste moeite om de balans te zoeken tussen een buitengewoon ongemakkelijke waarheid, juist voor mensen die hun leven lang al christen menen te zijn, en toch de genade laten ervaren. Want die gaan samen op: waarheid en genade.  Daar is veel werk in gaan zitten. De eerste reacties zijn bemoedigend: het schuurt, maar wel zodanig dat de genade er nog doorheen komt.”

 Genade is de kern

Dit tweede boek is verschenen naar aanleiding van het eerste. Arie heeft veel lezingen gegeven over ‘Leven na de genadeklap’. “De meest gestelde vraag na al die lezingen was altijd niet: ‘Leg het nog eens uit’, maar de vraag: ‘Arie, hoe doen we dat dan?'” Dat is best een schrijnende vraag, vindt hij. “Genade is de kern van het evangelie. Het unieke van de christelijke boodschap is dat God genadig is. Dan is het schrijnend als je op plekken komt waar je pretendeert de Bijbel te leven, en dat daar gevraagd wordt: dat evangelie, hoe leven we dat eigenlijk? Het is alsof je bij de slager komt en die vraagt: ‘wat doe je eigenlijk met vlees?’. Dat is verschrikkelijk,  maar ik begrijp het ook. Ik ben zelf ook nog maar net groeiende hierin want het opent een immense dimensie. Om met die vraag verder te komen is dit boek er.”

Echt geloven

“Ik gun het iedereen zo dat ze de échte God leren vertrouwen. Mijn enige doel is mensen helpen afgodjes los te laten. Als je opgroeit in christelijk gezin, dan zeg je: ‘Ik weet zeker dat God bestaat.’ Maar in God geloven, betekent nog niet dat je God gelóóft. Dat je zeker weet dat Hij er ook voor jou is, dat Hij voor je zorgt en je heel je zekerheid en identiteit in Hem kunt vinden. Durf je echt naïef als een kind op Hem te vertrouwen? Dat Hij morgen voor je eten, je drinken en je kleding zorgt? Of dit echt zo is, dat blijkt uit je leven. Heb je nog andere dingen waar je zekerheid in stelt, of is het echt alleen God? In lastige omstandigheden kan je hier achter komen. Vertrouw je dan op God of ga je zekerheid zoeken in andere dingen? Wat voel jij in je omstandigheden en wie is God dan voor je?”

Luister het hele gesprek met Arie de Rover hieronder. Je kunt Genadeloos Goed kiezen als welkomstcadeau als je vriend van Groot Nieuws Radio wordt. Natuurlijk is het boek ook te koop via Kameel.nl. Door via deze link te bestellen steun je het werk van Groot Nieuws Radio.