Hans Albas kun je kennen als overdenker in De Nieuwe Morgen. Hij neemt ons steeds mee op zoek naar de rode draad in de Bijbel. Deze week verscheen zijn nieuwe boek: ‘Eromheen draaien.’ De kerk van het volgen van Jezus in tien thema’s.

Het is een spannende titel, die Hans Albas heeft gekozen voor zijn boek. “Maar het gaat uiteindelijk om de kern,” vertelde hij in De Nieuwe Morgen. “De titel laat voor mij ook iets zien van het spanningsveld. Ik ben iemand die uit z’n hart spreekt en rechtstreeks de boodschap van de Bijbel verkondigt. Maar tegelijkertijd heb ik het besef dat ik het nooit helemaal te pakken krijg. Ik blijf er toch een beetje omheen draaien, want elke keer als je denkt dat je het in de vingers hebt ontglipt het je weer.”

Liefhebben

In het boek komen tien thema’s aan bod. Het thema dat Alblas het meeste aan het hart gaat is liefhebben. “Dat is het allerbelangrijkste. Daar kom je elke keer weer op uit. Het heeft ook twee kanten. Aan de ene kant is het mooi om te weten dat God van ons houdt en als we elkaar kunnen liefhebben. Aan de andere kant is het ook wel het allermoeilijkste om te doen. Het grote gebod; God liefhebben boven alles en je naaste als jezelf. Daar draait het uiteindelijk om.”

Strijden

Een ander thema waar spanning in zit, is het strijden voor de waarheid, vertelt Alblas. “Elke keer als ik bezig ben met de Bijbel dan denk ik: er zitten prachtige dingen in die we zó overnemen, die ons hart raken. Maar ook hele moeilijke dingen, biijvoorbeeld over Gods oordeel of Gods heiligheid, of de heiliging die van ons gevraagd wordt. Dat je soms grenzen moet stellen. Maar hoe doe je dat op zo’n manier dat het niet ten koste gaat van elkaar vasthouden en liefhebben?” Deze en meer thema’s komen aan bod in het boek.

Eromheen draaien is een bundeling van 88 overdenkingen die je eerder op de radio hoorde. Elk hoofdstuk bevat één overdenking naar aanleiding van een Bijbelgedeelte of -vers. Het boek is te koop via Kameel.nl. Door via deze link te bestellen steun je Groot Nieuws Radio. Als je Vriend wordt van Groot Nieuws Radio kun je dit boek ook als cadeau kiezen.

Elke donderdag hoor om 7.45 en 8.45 je de overdenkingen van Hans Alblas. Zijn missie is om volgelingen van Jezus te inspireren en hen toe te rusten in hun wandel met God