Anjana Gort worstelde al bijna haar hele leven met haar gewicht en haar eetgewoontes. Ze ontwikkelde anorexia, waardoor ze meerdere keren opgenomen werd in het ziekenhuis. Wonder boven wonder overwon ze haar eetstoornis nadat ze in contact kwam met hulphond Luca. Nu gebruikt ze haar ervaring om meer hulphonden klaar te stomen en ervaart ze veel steun van God.

“Ik kreeg op mijn zeventiende de diagnose voor anorexia te horen tijdens een opname in het ziekenhuis. Achteraf denk ik dat het veel eerder is begonnen, op mijn vierde was ik er al mee bezig. Ik heb van mezelf een tengere bouw en ik kreeg daardoor altijd opmerkingen over mijn uiterlijk en mijn gewicht. Daarom was ik er al op jonge leeftijd zo mee bezig.”

Ziekenhuis

Haar omgeving merkte op dat het niet goed ging met Anjana. Toen ze veertien jaar was had ze voor het eerst de gedachte dat ze kon stoppen met eten. “Vriendinnen zeiden toen wel tegen mij: doe normaal, je bent al zo dun! Uit sociale druk ben ik toen weer gaan eten. Toen ik mijn diploma haalde is het echt misgegaan. Ik ben meerdere keren opgenomen geweest in het ziekenhuis.”

Pakjes omdraaien

Anjana ervaarde een belangrijk kantelpunt in haar leven: een ontmoeting met een hond in de supermarkt. “Ik was toen opgenomen in een jeugdkliniek en op donderdag moesten er twee meisjes naar de supermarkt om een tussendoortje te kiezen. Het enige wat wij deden was pakjes omdraaien om te kijken hoeveel calorieën er inzaten.”

Overwonnen

“Ik keek de winkel in en daar reed een man in een rolstoel met een hond. De hond keek me aan en opeens dacht ik: als ik een hond mee zou mogen nemen, kan die mij afleiden van wat ik aan het doen ben.”

Je kunt hier het hele gesprek met Anjana Gort hier terugluisteren. Meer weten? Kijk op de Facebookpagina van Mission Puppy.