Almatine Leene is zaterdag 14 november tijdens de Nacht van de Theologie uitgeroepen tot Theoloog des Vaderlands. Ze volgt daarmee migrantenpastor Samuel Lee op die de eretitel het afgelopen jaar mocht voeren.

Voor een kerk is het altijd heugelijk nieuws als er een nieuwe predikant komt, vaak wordt er in de plaatselijke krant een kort berichtje aan gewijd. Maar toen Almatine Leene beroepen werd als dominee, stond dit direct op de voorpagina van NOS.nl en in alle andere landelijke media. Afgelopen zondag is ze in Hattem bevestigd als de eerste vrouwelijke dominee in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt. Een bijzonder moment in de Nederlandse kerkgeschiedenis.

In Bij Jorieke vertelde Almatine Leene deze donderdag hoe ze als zesjarig meisje al dominee wilde worden, hoe ze een roeping van God kreeg om theologie te gaan studeren terwijl ze zelf dacht nooit dominee te zullen worden, en hoe ze na intensief onderzoek tot de conclusie kwam dat vrouwen wel predikant kunnen zijn. Het hele gesprek luister je hieronder terug.

Beeld: Facebook Almatine Leene