Met de start van een nieuw school- en werkseizoen, begint ook een nieuw kerkseizoen. Dat betekent dat ook de Alpha cursus weer van start gaat. Arnoud Drop is er als directeur van Alpha Nederland druk mee bezig. In De Nieuwe Morgen vertelt hij over de plannen en een bijzonder doel: bij 1 miljoen Nederlanders het evangelie brengen.

Op 10 september ontmoeten de cursusleiders voor het nieuwe Alpha seizoen elkaar voor een trainingsdag. Honderden leiders komen samen voor training, inspiratie en teambuilding: “We willen een Alpha beleving meegeven. Dat kunnen ze allemaal meenemen naar hun eigen kerk en doorgeven aan de tienduizenden deelnemers die de komende maanden met een Alpha cursus beginnen.”

Ontwikkeling

Voor de zomer vierde Alpha het 25-jarig jubileum van de cursus in Nederland. Na al die jaren is er nog steeds belangstelling voor de cursus. Gelukkig maar, zegt Arnoud: “Aan de ene kant is de cursus 25 jaar hetzelfde gebleven. Aan de andere kant blijft het zich ontwikkelen. We hebben nu bijvoorbeeld film series, dat zijn een soort Netflix-achtige series waarin je langs alle vijftien onderwerpen van de cursus gaat. Alpha blijft zich ontwikkelen. Je ziet ook dat er voortdurend mensen interesse hebben in het christelijke geloof.”

Voor iedereen beschikbaar

Nicky Gumbel, de pionier achter Alpha, maakte onlangs bekend dat hij stopt met zijn werk als voorganger. Hij gaat zich volledig richten op Alpha. Dat doet hij met een bijzonder doel voor ogen: Pasen 2033. Het is dan tweeduizend jaar na het werkelijke Paasfeest. Op dat Paasfeest moet het evangelie voor iedereen beschikbaar zijn, vindt Nicky. Het aandeel van Alpha daarin is dat er voor iedereen ook een Alpha cursus beschikbaar is. De komende tien jaar weidt Nicky zich volledig daaraan.

1 miljoen Nederlanders

Alpha Nederland heeft voor zichzelf ook een doel gesteld: 1 miljoen Nederlanders met het evangelie in aanraking brengen door een Alpha cursus. Op dit moment staat de teller op 350 duizend mensen in Nederland. Arnoud is positief over de realisatie van het doel: “Het is leuk als je één keer per jaar Alpha geeft. Maar als je die bal aan het rollen krijgt en kerken drie of vier per jaar een cursus geven, dan zien we dat we in 2036 aan 1 miljoen mensen het Evangelie hebben verteld via Alpha.”

Dan moet er wel veel gebeuren. Alpha Nederland moet hard aan de bak! Ze verwachten daarbij ook hulp van boven: “We hopen vooral dat Gods zegen erop rust, zodat al die mensen dezelfde ervaring hebben als die 350 duizend mensen al hebben gehad. Het getal is leuk, maar het gaat om de individuele verhalen.”

Luister hier het hele gesprek terug:

Beeld: Unsplash