De media-aandacht dit weekend voor de kerkdiensten van de Hersteld Hervormde Kerk in Staphorst leidde tot dusdanig veel ophef dat minister Grapperhaus op maandagochtend het advies voor kerken aanscherpte: Maximaal dertig bezoekers en geen gemeentezang. Christelijk Nederland reageerde geschrokken. Dit hoorde je er in de loop van de dag over op Groot Nieuws Radio:

Verdriet

Een eerste reactie, vlak nadat het nieuws bekend was, kwam van spreker Wim Hoddenbagh in Laurens’ Lunchroom: “Ik voel een diep verdriet. We mogen wéér niet naar de kerk.” Hij ziet wel direct wat de taak van christenen nu is. “Laten we ons verenigen in hartstochtelijk gebed, en strijden tegen de machten áchter deze ziekte. Dat is niet de overheid maar een geestelijke macht die het geloof wil vernietigen. Dat is veel krachtiger dan demonstreren.”

Kritiek

Evangelist Daniël van Deutekom ziet dat toch iets anders. Op woensdag 14 oktober hoopt hij in Den Haag te demonstreren, vertelde hij tegen Marien Korterink. Hij heeft vooral kritiek op de manier waarop dit advies tot stand kwam: “De media heeft er een hetze van gemaakt, en vervolgens valt de politiek erover. Dat is beleid op basis van emotie. We moeten een balans vinden in het beschermen van zwakke mensen én onze vrijheid.”

Noodzaak

Jan Wolsheimer was namens MissieNederland aanwezig bij het overleg met de minister maandagochtend. Volgens hem is het ondanks de media-ophef zorgvuldig besproken, vertelde hij in De Dag Van Vandaag. “De minister weet wel degelijk dat de meeste kerken zich goed aan de regels houden. De beeldvorming is door Staphorst – die overigens binnen de richtlijnen bleef met hun kerkdienst – veranderd. De kerk moet voorop lopen in de kollossale uitdaging waar we nu met elkaar voor staan en die extra mijl willen gaan. De noodzaak is groot dat er snel een daling komt in het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames. Dit is een keuze voor de veiligheid van velen.”