‘Waar zijn de meer rustige vrouwen en de vrouwen die wat minder expressief zijn?’ In een column op de website van MissieNederland schrijft Eveline Bakker, stagiaire voor het netwerk Gelijkwaardig leiderschap, dat ze diversiteit mist als het gaat om leiderschap in evangelisch Nederland. “God roept zoveel soorten mensen. Als je deze leiders of sprekers niet hoort, dan doe je geen recht aan de roeping die ze gekregen hebben”, vertelt Eveline Bakker dinsdag bij Groot Nieuws Radio.

“Een rustige persoonlijkheid raakt je weer op een andere manier. Dat laat een andere invalshoek zien van het geheel, wat we anders missen”, aldus Bakker. Een zachte vrouwelijke leider is volgens haar iemand die niet zo gauw zelf op de voorgrond zal treden, niet gauw zelf initiatief neemt of minder snel haar mening geeft.

Weinig ruimte

Hoe komt dat? “Ze laten niet van zich horen”, zegt Bakker. “Er zijn belemmerende innerlijke factoren. Er wordt gezegd: het is niet voor mij, laat hem of haar meer eerst. En het is ook zo dat er nog niet heel veel ruimte gegeven wordt.” Eveline Bakker stelt dat bijna alle posities in kerkelijk Nederland formeel open staan voor vrouwen en mannen, maar dat het niet terug te zien is in de cijfers. “Er zijn heel weinig vrouwelijke voorgangers. En ook nog niet heel veel vrouwelijke sprekers. Vrouwelijke oudsten zijn er wel veel, als echtpaar. Maar dan ook weer niet heel veel als vrouw alleen.”

Groeien

Eveline Bakker doet een oproep aan vrouwen. “Geloof dat God je die gave of roeping gegeven heeft. En ga op zoek naar ruimte waar je ergens iets kan delen. Dat kan klein beginnen, bijvoorbeeld het doen van een gebed, een dagopening of een overdenking in een huisgroep. Kijk hoe het verder kan groeien. Het kan ook helpen als iemand je aanmoedigt en je een duwtje in de rug geeft.”

Het hele gesprek met Eveline Bakker kun je hier terugluisteren.

Beeld: Unsplash