In een driedelige boekenserie reikt Tineke Wuister praktische tips aan voor een krachtig leven vanuit Gods principes van rust. In Bij Jorieke vertelt ze over het derde boek ‘Echt’, het sluitstuk van de serie. In dit deel staat de vrijheid centraal. “Als je je realiseert dat je niet maar één optie hebt, is dat denk ik ten diepste vrijheid.”

Tineke Wuister is toegepast psycholoog. Daarnaast coacht ze leiders en is ze spreker en schrijfster. Eerder sprak Jorieke al met Tineke over de eerste twee delen van de boekenserie: ‘Lucht’ en ‘Zicht’. ‘Echt’ is het sluitstuk van de serie.

Keuzevrijheid

Keuzevrijheid speelt een belangrijke rol bij vrijheid, vertelt Tineke in Bij Jorieke. “In het boek ‘De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” noemt auteur Stephen Covey het verhaal van Viktor Frankl die een concentratiekamp overleefde. Daar ontdekte hij dat je zelfs daar vrijheid kan ervaren, op het moment dat je je realiseert: het is niet dat ik maar één optie hebt. Dat is denk ik ten diepste vrijheid. Juist als hij het zegt, denk je: wauw, dit moet wel een hele diepe ontdekking zijn.”

“Keuzevrijheid heeft te maken met keuzes die je in je dagelijks leven kunt maken, maar ik denk nog meer in je hoofd”, vertelt Tineke. “Dat je je niet gevangen laat zetten door bepaalde overtuigingen die je hebt of die andere mensen tegen jou hebben gezegd. Maar dat je daarin vrijheid mag ervaren.”

Omstandigheden

Het mooie is dat echte vrijheid los staat van de omstandigheden. “Als je dat leert, dat je dus in elke omstandigheid de vrijheid hebt om zelf te kiezen hoe je daarmee om gaat. En natuurlijk is de ene omstandigheid moeilijker dan de ander. Maar als je dat leert, dan ben je denk ik ten diepste vrij.”

In haar boek schetst ze een aantal dingen die je vrijheid kunnen belemmeren, zoals overtuigingen en angsten. “Overtuigingen zijn dingen waarvan je denkt dat het de waarheid is. Maar de vraag is natuurlijk of deze waarheid waar is of niet. Ook angst kan je gevangen houden. Vaak als ik met mensen over dit soort thema’s praat en we gaan dieper graven, dan komen we uiteindelijk bij een angst uit. En dat is vaak de angst om niet goed genoeg te zijn of uiteindelijk alleen te zijn.”

Beluister het gesprek met Tineke:

Beeld: Unsplash